De meest voorkomende fouten bij verzorging van de gezichtshuid

Door Tess van Dijk


Alle vrouwen – zelfs degenen die het doen – weten dat de ergste zonde (in termen qua schoonheid) is om met hun make-up nog op naar bed te gaan. Maar dit is maar een van de vele fouten in de dagelijkse huidverzorging. Sommigen daarvan worden onbewust gedaan en daarom presenteren we hieronder een lijst van slechte gewoontes die zo snel mogelijk moeten worden verbeterd om een mooie en gave huid te krijgen.

Helemaal geen make-up verwijderen of snel make-up verwijderen

is een vergissing van veel vrouwen die na een lange en vermoeiende dag geen tijd en zin hebben om ’s avonds de huid grondig te reinigen. Onze luiheid, zeker als het regelmatig voorkomt, heeft een negatieve invloed op de conditie en het uiterlijk van onze huid, die na verloop van tijd haar glans verliest en ruw wordt. Om dit te voorkomen en te voorkomen dat de poriën verstopt raken, is het voldoende om maar een paar minuten te besteden aan het reinigen van de huid voordat je gaat slapen. Dit is ook belangrijk omdat de gereinigde huid de actieve bestanddelen van cosmetica voor de verdere verzorging van de huid absorbeert.

Verkeerde make-up remover

Voor het verwijderen van make-up moet je er altijd voor zorgen dat je cosmetica gebruikt die ontworpen is om de foundation, oogschaduw en mascara grondig te verwijderen. Oliën zijn hierin effectiever en zachter voor de gezichtshuid dan reinigingsmelk en gels. Tijdens het verwijderen van de make-up, kun je een zachte gezichtsmassage doen die de microcirculatie zal stimuleren. Was vervolgens je gezicht met een schuim of gel die past bij jouw huidtype.

Cosmetica die niet past bij het huidtype

Niet alleen de make-up remover moet passen bij de behoeften van de huid; alle huidverzorgingscosmetica moet dat. Als we onze huid goed willen reinigen, hydrateren en beschermen, moeten we eerst kijken naar wat voor soort huid we eigenlijk hebben.

Om geschikte cosmetica te vinden voor de droge, vette en gecombineerde huid, maar ook voor de gevoelige, capillaire, gedehydrateerde en acnegevoelige huid, moet je goed kijken naar wat er in de cosmetica zit.

Een gevoelige huid moet bijvoorbeeld worden gereinigd met micellair water, omdat micellen de huid zo reinigen dat ze de natuurlijke beschermende barrière niet beschadigen. De gevoelige huid wordt het best gehydrateerd met balsem op basis van panthenol, die de irritaties zal verzachten en de regeneratie van de opperhuid zal versnellen, en met siliconen die de natuurlijke hydro-lipidelaag zullen beschermen. Voor de verzorging van de capillaire huid zijn cosmetica verrijkt met zink (ontstekingsremmend), toverhazelaar (regenereert en verbetert de bloedcirculatie van de huid), zeealgen (hebben versterkende en kalmerende eigenschappen) en routine (vermindert de kwetsbaarheid van de bloedvaten) het meest aanbevolen. Cosmetica die antibacteriële ingrediënten bevat kan worden gebruikt voor huidverzorging als je last hebt van acne.

Geen toner

Deze stap kan niet worden overgeslagen, omdat de toner niet alleen de resterende onzuiverheden verwijdert, maar ook de huid verfrist en de juiste pH-waarde herstelt.

Onjuiste volgorde van het opdoen van cosmetica

Cosmetica moet worden opgedaan in de juiste volgorde: eerst licht en daarna zwaarder. In het begin worden producten op waterbasis opgedaan, daarna producten op oliebasis en daarna de serums en crèmes. Hoe goed cosmetica werkt wordt niet alleen bepaald door de ingrediënten, maar ook door de volgorde waarin ze worden opgedaan.

Alleen in de zomer crèmes met een UV-filter opdoen

Zelfs op de meest bewolkte dag wordt de huid blootgesteld aan UV-straling – of je nu buiten of binnen bent. De reden voor dit laatste is dat fluorescerende lampen de huid nadelig beïnvloeden. Dankzij het regelmatige gebruik van preparaten met UV-filters veroudert de huid langzaam en is ze minder vatbaar voor verkleuring.

Puistjes uitdrukken

Veel mensen doen het en de meesten mensen weten dat het ongezond is voor de huid. Deze slechte gewoonte kan leiden tot huidbeschadiging en blijvende littekens. Daarnaast zorgt het uitdrukken van puistjes voor ontstekingen, een rode en geïrriteerde huid die is blootgesteld aan bacteriële infectie en verkleuring.

Niet scrubben

Als je huid gevoelig, capillair of gevoelig voor irritatie is, mag je gewoon scrubben. Elke huid, wat het type ook is, moet worden gescrubd – het geheim ligt in de keuze van de cosmetica. Je kunt kiezen tussen mechanisch, enzymatisch en peel-off.

Geen crème onder de ogen smeren

De huid onder de ogen is het dunste en daarom wordt de huid onder de ogen het snelste oud. Daarom heeft het speciale zorg nodig. Een goed geselecteerde en regelmatig aangebrachte oogcrème zorgt voor een stralend en fris ogend gezicht. In de crèmes voor onder moet hyaluronzuur (hydrateren), retinol (stimuleert de huid voor regeneratie) en co-enzym Q10 (verbetert de stevigheid van de opperheid) zitten. Oogcosmetica, verrijkt met proteïnen, ceramiden en sojaextract hebben ook een goed effect op de huid rond de ogen. In feite moet het niet alleen worden versterkt met crèmes, maar ook met gels en emulsies, die vitamine C, E en aloë-extract bevatten.

Te veel cosmetica tegelijk gebruiken

Volgens dermatologen moet de verzorging uit drie stappen bestaan: reinigen, toning en hydrateren. In plaats van een miljoen nieuwe producten tegelijkertijd te testen kun je beter een goede kwaliteit (een) wasgel, (een) toner en (een) vochtinbrengende crème kopen. Vergeet niet dat al deze cosmetica bij jouw soort huid moeten passen. De toner kan de cosmetica voor huidreiniging op micellaire basis vervangen.

Ook zijn gezichtsmaskers de moeite waard, maar dan wel met mate – absoluut niet dagelijks. Dezelfde regel geldt voor scrubs.

Cosmetica gebruiken die te veel “kan” doen

Wanneer je in de verleiding komt door alles-in-één producten, moet je bedenken dat als iets een oplossing voor alles zou moeten zijn, het waarschijnlijk goed is voor….niets. Het is niet mogelijk om tegelijk van acne af te komen, effectief te hydrateren en tegelijkertijd rimpels te verminderen. Het is heel goed mogelijk dat je huidirritatie krijgt in plaats van een wonderbaarlijke verandering.

Make-up in de sportschool

Hoewel niet elke vrouw zich op haar gemak voelt in een openbare ruimte zonder make-up, is het de moeite waard om er af en toe aan te wennen. Zelfs minerale make-up cosmetica die de poriën in het algemeen niet verstoppen, kan in combinatie met zweet je huidproblemen zichtbaar verergeren, bijvoorbeeld door acne te veroorzaken. Om deze reden altijd onthouden om de make-up doekjes mee te nemen en de make-up voor de training te verwijderen. Als je absoluut wel cosmetica op je gezicht wil, ga dan voor een watervaste mascara.

Ongezonde levensstijl

Zelfs de beste cosmetica garandeert geen mooie, vlekkeloze en jonger uitziende huid als je geen gezond dieet met veel groenten en fruit volgt. Ga voor minder stress en stimulerende middelen, voor meer sporten, vooral in de open lucht, en elke nacht voldoende slaap. Ook is het belangrijk om minimaal 2 liter zuiver water per dag binnen te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *