Cosmetische klei – Soorten, Voordelen & Gebruik

Door Tess van Dijk


We gebruiken steeds vaker natuurlijke ingrediënten van moeder natuur in huid- en haarverzorging. Een cosmetische klei is daar een onderdeel van en biedt een breed scala aan toepassingen in de lichaamsverzorging. Het beste is dat we deze klei kunnen mengen met andere cosmetica, waardoor de eigenschappen ervan worden verbeterd en de toestand van de huid en het haar in feite wordt verbeterd. Wat zijn de soorten klei en welke voordelen kunnen deze bieden?

Wat is een cosmetische klei?

Cosmetische klei, of Kaoliniet, is een mineraal dat macro- en micro-elementen (silicium, calcium, magnesium, kalium, ijzer, fosfor, zink, koper en selenium) bevat. Een cosmetische klei van de beste kwaliteit bestaat voor 95% uit actieve bestanddelen. Als je deze wilt kopen moet je eerst kijken of deze vrij is van geuren, conserveringsmiddelen of stoffen die de werking negatief beïnvloeden. De kleur van een klei is ook belangrijk omdat elke kleur verschillende voordelen heeft voor haar en huid.

Cosmetische klei – kwaliteiten & types

 1. Groene klei dankt zijn kleur aan een grote hoeveelheid divalent ijzer. Het wordt gewonnen uit de vuursteen en aluminium rotsen in Frankrijk. Het geeft de beste effecten bij een vette, gecombineerde, acnegevoelige, eczeem- of psoriasis-aangetaste huid. Groene klei heeft een desinfecterende, verzachtende, ontvettende en reinigende werking. Het is ongeschikt voor de gevoelige, droge en gevoelige huid, maar het werkt wel voor de rijpere huid en maakt rimpels gladder.
 2. Rode klei heeft dezelfde eigenschappen als groene klei, maar werkt milder. Het absorbeert talg en onzuiverheden, versterkt de wanden van de bloedvaten en helpt bij de behandeling van acne rosacea. Het is ontworpen voor vette, gevoelige en vasculaire huidverzorging. Hierdoor is de huid glad en fris.
 3. Gele klei verschilt alleen van de rode klei door het gehalte aan ijzeroxide. Er is veel meer van en het heeft een hogere valentie. Het wordt gebruikt voor de vette, gemengde, acnegevoelige en verouderende huid.
 4. Witte klei, ook bekend als witte Kaolineklei. Het heeft samentrekkende, voedende en regenererende eigenschappen en is dus geschikt voor de droge en gevoelige huid. Het verzacht de huid, versnelt de wondgenezing en egaliseert de teint van de huid. Er is witte Jordaanse klei (perfect voor cellulite kompres) en Anapa klei die de huid stimuleert om collageen te produceren, een delicate exfoliërende werking heeft en rimpels vermindert.
 5. Roze klei is een combinatie van rode en witte klei in een 1:2 verhouding. Het wordt aanbevolen voor de gevoelige, gevoelige en allergiegevoelige huid. Het kalmeert de vermoeide huid, zuivert de huidporiën en maakt ze minder zichtbaar.
 6. Blauwe bentonietklei is gewijd aan de vette, acne-gevoelige huid, huid aangetast door dermatitis, eczeem of psoriasis. Het heeft een absorberende, rimpelverzachtende en cellulite-reducerende werking. Het verheldert bovendien de huid, zorgt voor zuurstof en verstevigt de huid.
 7. Ghassoul klei is rode Marokkaanse klei. Het is een bruin en rood sterk absorberend poeder – het wordt aanbevolen voor vette en acne-gevoelige huidverzorging. De klei reguleert de talgklieren, geeft een mat effect en verfrist de huid. Interessant is dat het een haar- en hoofdhuidveranderend product is, omdat het haaruitval voorkomt.
 8. Fullers Earth klei is rijk aan mineralen en heeft sterk ontvettende eigenschappen. Het zal het beste zijn voor mensen die een vette en acne-gevoelige huid hebben. Bovendien maakt deze klei de pigmentvlekken wit en verlicht en verwijdert zo pigmentvlekken en egaliseert het de teint van de huid.
 9. Canadese gletsjerklei werkt op een zachte manier zodat het gebruikt kan worden door mensen met verschillende huidtypen. Dit product hydrateert de huid, vult microvoedingsstoffen aan, verhoogt de doorbloeding, maakt de huidskleur gladder en egaliseert deze.
 10. Zwarte klei wordt gewonnen uit de Dode Zee. Het werkt op dezelfde manier als groene klei door het reinigen en ontstoppen van de huidporiën. Daarom is het gewijd aan de vette en acnegevoelige huid, die onzuiver is, te veel talg produceert en een ongezond glanzende T-zone heeft.
 11. Paarse klei en rode klei hebben soortgelijke voordelen. Dankzij de kleur wordt paarse klei gebruikt voor kleurtherapie. Hoe werkt het? Het verzacht, egaliseert en verlicht de huid. Het product is ontworpen voor de droge en normale huid.

Cosmetische klei – hoe te gebruiken?

Je mengt een cosmetische klei met water, hydrosol of een ander vloeibaar product. Vervolgens breng je het aan als een masker op het gezicht, hals en decolleté. Breng de pasta plaatselijk aan op onvolkomenheden. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je de klei niet op de huid laat drogen. Een leuk feit – een cosmetische klei werkt ook goed als tandpasta of shampoo; het werkt ook als toevoeging aan een lekker bad. Spoel het kleimasker af met lauw water.

Doe-het-zelf cosmetisch Kleimasker

Voor het maken van een kleimasker heb je nodig: poederachtige klei, thermaal water of hydrosol, een kom en een plastic of houten menginstrument. Je kunt het ook honing, yoghurt of etherische olie toevoegen- deze ingrediënten zorgen ervoor dat een product beter werkt en het nieuwe eigenschappen krijgt. Meng de klei met een gekozen vloeistof in een 1:1 verhouding en breng het aan op je gezichtshuid. Laat het ongeveer 10 minuten intrekken. Na het uitspoelen gebruik je een toner en een vochtinbrengende crème.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *