Wat is gezichtsreiniging met OCM?

Door Tess van Dijk


De Oil Cleansing Method (OCM) is een methode om het gezicht te reinigen met olie door de olie op te lossen. De oliën verwijderen vuil en make-up, en tegelijkertijd – in tegenstelling tot reinigingsgels voor het gezicht – hebben ze geen invloed op de natuurlijke hydro-lipidale barrière van de opperhuid. Waarom moet je OCM te gebruiken en wat zijn de effecten? Welke oliën te kiezen en in welke verhoudingen? Hoe maak je OCM zelf?

Waarom moet je OCM gebruiken?

Traditionele cosmetica voor het wassen van het gezicht, met name reinigingsgels, bestaan uit wasmiddelen, alcoholen en zuren. Deze sterke stoffen zijn bedoeld om alle onzuiverheden van de huid te verwijderen, waaronder talg. Wanneer ze op hun beurt de talg afspoelen, beschadigen ze de natuurlijke beschermende barrière van de huid, d.w.z. de hydro-lipidale laag. Als gevolg daarvan raakt de huid geïrriteerd, droog en uitgedroogd. Het afweermechanisme zegt dat er meer talg geproduceerd moet worden, met als gevolg een verslechtering van de conditie, mee-eters en dat er meer en krachtigere reinigingsmiddelen nodig zijn.

OCM effecten

OCM kan gebruikt worden bij elk soort huidtype. De methode geeft effecten in de vorm van:

  • een gladde, schone, gehydrateerde en gekalmeerde huid met een egale kleur;
  • hydro-lipidebalans van de huid, minder mee-eters, vernauwde poriën en minder talgafscheiding;
  • sterkere wimpers en nagels.

Niet alle effecten van OCM zullen onmiddellijk zichtbaar zijn – de huid wordt onmiddellijk gereinigd maar het duurt tot 3 weken voordat de huid gladder zal worden en er minder mee-eters te zien. Het is mogelijk dat het oliemengsel waarmee je je OCM-avontuur begint aangepast moet worden op basis van de individuele behoeften van je huid.

OCM – olieverhoudingen

De basis van OCM is een mengsel van olie bestaande uit ricinusolie en geselecteerde basisolie (draagolie). De verhoudingen van de oliën moeten overeenkomen met het type huid.

  • Droge huid: 10% ricinusolie en 90% basisolie
  • Normale huid: 20% ricinusolie en 80% basisolie
  • Vette huid: 30% ricinusolie en 70% basisolie

Dit zijn verhoudingen die je in het begin kunt aanhouden. Na verloop kun je variëren met de verhouden of de mix aanpassen door essentiële oliën toe te voegen en verschillende basisoliën te mengen. Dit laatste mag niet overdreven worden, want de huid kan slecht reageren op een van de oliën van het mengsel, en hoe meer oliën erin zitten, hoe moeilijker het zal zijn om te beoordelen welke de oorzaak is van de irritatie. Daarom moeten er maximaal drie basisoliën worden gebruikt, de ricinusolie niet meegerekend. Dit laatste kan de ogen irriteren en daarom moet je voorzichtig zijn bij het verwijderen van je make-up.

OCM – welke oliën te kiezen?

Ga voor de natuurlijke, koudgeperste, ongeraffineerde oliën. De keuze van de basisolie moet afhangen van het huidtype. Met een droge huid (geen neiging tot het verstoppen van de poriën) en een rijpere huid is zoete amandelolie, olie van abrikozenpit, tarwekiemen, bernagie, avocado, muskusroos, macadamia, arganolie en olijfolie het beste. Om de gecombineerde huid te verzorgen kun je jojoba- en druivenpitolie gebruiken, en voor de vette huid – zwarte komijnolie, saffloer-, walnoot-, pompoenpit- en perzikzaadolie, net als hennep-, lijnzaad- en sesamolie. Oliën die voor de capillaire huid worden aanbevolen zijn onder andere hazelnootolie en strobloemolie. Wat betreft de acnegevoelige huid – saffloerolie, tamanu (een paar druppels), zonnebloem-, sesam- en lijnolie. Voor de verzorging van de normale huid ga je voor olie van granaatappelpitten, zoete amandelen, avocado, hazelnoten, abrikozenpitten en rozenbottels. In ieder geval kun je een kant-en-klaar mengsel oliën kopen zolang het maar geen paraffine bevat.

OCM stap voor stap

Voordat je je huid reinigt met olie, moet je kleine handdoekjes of microvezeldoekjes, katoen of mousseline klaar hebben liggen. Het is heel belangrijk dat ze water goed absorberen en de warmte lang vast kunnen houden. De handdoek moet na elk gebruik gewassen en gedroogd worden.

Giet de juiste hoeveelheid OCM mengsel in je hand en wrijf het in je handen. Bevochtig de huid voorzichtig en breng olie aan op het gezicht. Masseer de huid met ronddraaiende bewegingen met bijzondere aandacht voor de probleemgebieden. Maak de handdoek of doek nat in zeer warm water, leg hem dan op je gezicht en houd hem daar tot deze afkoelt. Spoel de handdoek af en leg hem terug op je gezicht. Herhaal deze actie nog 2-3 keer. Veeg vervolgens voorzichtig de olie van de huid af en spoel de handdoek af in koud water en veeg de huid af om de poriën te sluiten. Wanneer je jouw gezicht reinigt met olie, kun je het gezicht wassen met Aleppo zeep. Aan het eind veeg je de huid af met een toner en breng je een fijne crème of serum aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *